Recht op vergeten definitief goedgekeurd

Recht op vergeten definitief goedgekeurd

Toegevoegd op 19 juni 2019

De Kamercommissie bedrijfsleven keurde op 12 maart het wetsvoorstel rond het recht op vergeten voor schuldsaldoverzekeringen goed. Recent ondertekenden de bevoegde ministers en de koning ook het Koninklijke Besluit van het wetsvoorstel.
 
Het recht op vergeten betekent dat verzekeringen kandidaat-verzekerden niet meer mogen weigeren of dat ze geen bijpremie mogen aanrekenen als kandidaat-verzekerden een schuldsaldoverzekering afsluiten.
 
De kandidaat-verzekerden moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Personen die door kanker getroffen werden, moeten hun aandoening nog steeds melden aan hun verzekeringsmaatschappij. Maar 10 jaar na een succesvolle behandeling en als er geen herval is, mag de verzekering hier geen rekening meer mee houden bij zijn risicobeoordeling.
 
Het wetsvoorstel bevat ook een referentierooster onder de vorm van een Koninklijk Besluit. De bevoegde ministers en de koning ondertekenden recent dit Koninklijk Besluit en het zal binnenkort verschijnen in het Staatsblad.
 
In dit referentierooster staat dat de termijn voor het recht op vergeten voor een aantal types van kankeraandoeningen verlaagd wordt. Er zijn ook enkele chronische ziekten, zoals mucoviscidose, HIV en hepatitis C, opgenomen. Hiervoor mag onder bepaalde voorwaarden geen bijpremie aangerekend worden of is een maximale bijpremie vastgelegd. In de toekomst kan dit referentierooster aangepast en uitgebreid worden via een Koninklijk Besluit. 

VSH vzw blijft in ieder geval aandringen om ook Spina Bifida op te nemen in dit referentierooster.

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste gebeurtenissen en het laatste nieuws.

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld

Spina Bifida op Facebook

Spina Bifida & Hydrocephalus

Contact Info