Wat betekt COVID-19 voor personen met SB&H?  FAQ's en antwoorden.

Wat betekt COVID-19 voor personen met SB&H? FAQ's en antwoorden.

Toegevoegd op 28 april 2020
Met het afbouwplan ihkv COVID-19 in gedachte krijgen we de laatste dagen bij VSH vzw heel wat vragen binnen over het gevaar van het coronavirus voor personen met spina bifida en hydrocephalus.  Is het veilig om (terug) aan het werk of naar school te gaan?  Hier een lijst met FAQ's en de antwoorden van experten inzake:
 
-          Behoren personen met SBH tot de risicogroep?
 
Daar moet je als volwassene van uitgaan omwille van mogelijks meerdere aanwezige problemen, met een verminderde longfunctie voorop!  Hartproblemen, hoge bloeddruk,  diabetes, … zijn niet meteen typisch voor een spina bifida patiënt, doch bij de ouder wordende SB-patiënt moeten we daar wel aan denken. Kinderen met SB zijn in principe geen risicopatiënt, tenzij beperkte longinhoud of andere long- en/of hartproblemen. Dit is slechts bij een beperkt deel van de kinderen het geval.
 
-          Kan het virus zich hechten aan de shunt en zo doordringen tot de hersenen?
 
Neurologen zien geen enkele reden om ongerust te zijn voor een infectie van de hersenen via de shunt.  Omdat dit bij andere virale aandoeningen vaak wel een probleem blijkt op te leveren wordt hiervoor nog verder onderzoek gedaan door virologen.  Wordt dus zeker vervolgd...
 
-          Wat is mijn risico wanneer ik een beperktere longinhoud heb?
 
Elke patiënt met een verminderde longfunctie vertrekt met minder reserve op het moment dat er een longinfectie bij komt. Dit is een belangrijke reden om voorzichtig te zijn.
 
-          Kan het virus overleven op straten, voetpaden,… en kan ik dit virus me dan ook besmetten als ik met mijn rolstoel rij (handen aan hoepels en/of banden)?
 
De rolstoelhoepels kunnen besmet worden door een coronapatiënt die hoest of niest.  Het virus kan dan “plakken” aan de hoepels.  Wanneer een Covid-19 patiënt  op de grond spuugt en je rijdt erdoor plakt het virus ook aan je wielen.  Het grootste risico zit in winkels waar ook corona besmette personen kunnen rondlopen.  Ook al moet je kopen wat je vastpakt, toch nemen mensen dit niet zo nauw, nemen van alles vast en leggen het terug.
 
-          Is er een groter gevaar om besmet te geraken als ik me moet sonderen?
 
Wanneer je je handen goed wast (minstens 40 tot 60 seconden, met zeep en zowel de handpalm en handrug, vingers, tussen de vingers, duimen en vingertoppen) en afdroogt, dan zijn je handen proper en is er geen probleem.  Je kan ook je handen ontsmetten met ontsmettingsmiddel.
 
Algemene adviezen voor ELKE SB-patiënt:
 
-  BLIJF THUIS wanneer je niet buiten moet zijn en beperk het boodschappen doen tot 1 of 2x per week.
-  Maak gebruik van thuisleveringen of laat iemand je boodschappen doen.
-  Ontsmet je handen nadat je alle boodschappen op hun plaats hebt gelegd.
-  Gebruik wattenstaafjes om met bancontact te betalen OF ontsmet je handen wanneer je met je vingers een betaalterminal hebt aangeraakt (gebruik de ontsmetting naast het apparaat of zorg dat je een flesje op zak hebt).
-  Haal brood bij een bakker OF voorverpakt, vermijd het kopen van brood en andere dingen waar iedereen kan aankomen.
-  Zorg dat je altijd een flesje ontsmettingsvloeistof bij hebt: je kan bij de apotheker alcoholgel kopen en in een kleiner flesje doen dat je altijd bij je hebt.
-  Ontsmet je handen wanneer je in een winkel geweest bent en je alles in de auto gelegd hebt en doe dat VOOR je in de auto stapt of je transfer begint. Doe het NOG eens wanneer je in de auto zit, ontsmet je handen, stuur en versnellingspook.
-  Heb je een beperkte longfunctie: blijf thuis!!! Wanneer je de baan op gaat hou dan 1,5 meter afstand van mensen. Gebruik een mondmasker dat je zelf maakt, (maakjemondmasker.be).  Maak er meerdere zodat je elke dag dat je buiten gaat een proper kan aandoen. Kook de stof waarin je het masker maakt eerst 10 minuten in water, dan krimpt het daarna minder bij meerdere wasbeurten.  De maskers kan je na gebruik van 1 dag ook 10 minuten koken in water, ze laten drogen en dan strijken op een “katoenstand”.
-  Wanneer je mensen ontmoet, doe het in open lucht of in een ruimte waar je 1,5 meter van elkaar kan zitten en verlucht de ruimte door bv ramen en deuren open te zetten. 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste gebeurtenissen en het laatste nieuws.

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld

Spina Bifida op Facebook

Spina Bifida & Hydrocephalus

Contact Info