World Spina Bifida en Hydrocephalus Day - Unluck your right to health

World Spina Bifida en Hydrocephalus Day - Unluck your right to health

Toegevoegd op 22 oktober 2021
Naar jaarlijkse gewoonte vragen we ook dit jaar op 25 oktober weer aandacht voor personen met spina bifida en hydrocephalus. Het thema van World Spina Bifida en Hydrocephalus Day 2021 is 'Unlock your right to health'.
 
Uit een onderzoek, waar het het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en VSH vzw eerder dit jaar aan meewerkten, bleek dat de financiële toegang tot de gezondheidszorg in België beter moet.
Maar hoe gebeurt dit nu het best?
Uit een brede bevraging bij verschillende stakeholders bleek dat er een groot draagvlak bestaat voor volgende maatregelen:
 
• De verplichte derdebetalersregeling toepassen op alle ambulante zorgen (zorgen buiten een opname in het ziekenhuis).
• De verhoogde tegemoetkoming maximaal automatisch toe te kennen.
• Het plafond aan remgelden verlagen voor gezinnen met de laagste inkomens
 
Ondertussen zijn er reeds stappen gezet in de goede richting, zo meldt het VPP in haar persbericht van 20/10/'21.
 
We delen dit graag hieronder en blijven als Vereniging voor Spina Bifida en Hydrocephalus verder onze schouders zetten onder een toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen.
 
PERSBERICHT – 20 oktober 2021
Zorg wordt toegankelijker voor wie het financieel niet breed heeft.
DAARVOOR ZORGEN DE UITBREIDING VAN DE DERDEBETALERSREGELING EN DE VERLAGING VAN HET PLAFOND VAN DE MAXIMUMFACTUUR VOOR DIEGENEN MET DE LAAGSTE INKOMENS. DIE EERSTE ZORGT ERVOOR DAT JE ALS PATIËNT ENKEL NOG REMGELD ZAL MOETEN BETALEN, AL ZAL JE DAAR VOORLOPIG ZELF NOG NAAR MOETEN VRAGEN. DAARBOVENOP WORDT HET PLAFOND VAN DE MAXIMUMFACTUUR VOOR MENSEN MET DE LAAGSTE INKOMENS VERLAAGD TOT € 250. ZODRA HUN MEDISCHE KOSTEN AAN HET PLAFOND VAN € 250 KOMEN, WORDEN OOK DE REMGELDEN TERUGBETAALD VOOR DE ZORG DIE ZE NADIEN KRIJGEN.
 
Dit is een heel belangrijke stap richting een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen. We zijn bij het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) heel blij met deze versoepelingen en hebben er ook lang voor geijverd.
De uitbreiding van de derdebetalersregeling houdt in dat vanaf 2022 zorgverleners zullen kunnen kiezen om enkel remgeld aan te rekenen aan hun patiënt. De rest wordt dan rechtstreeks met het ziekenfonds verrekend. Iemand die chronisch ziek is heeft vaak hoge medische kosten. Als je ook nog eens geen volledig loon (of enkel een ziekte-uitkering) ter beschikking hebt, kan het aan het eind van de maand moeilijk zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. We hopen dat dankzij deze uitbreiding veel minder patiënten hun zorg nog zullen moeten uitstellen omwille van financiële redenen, zo zegt Lise Dehouwer, woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform.
In een volgende stap zouden we bij het VPP graag zien dat de derdebetalersregeling automatisch wordt toegepast. Nu moet elke zorgverlener voor zich beslissen of hij de derdebetalersregeling al dan niet toepast. Patiënten zullen dus moeten vragen om het systeem toe te passen en dat creëert weer een drempel. Een automatische regeling zou de financiële toegankelijkheid van de gezondheidszorg écht verhogen.
Ook de verlaging van het plafond van de maximumfactuur verhoogt de financiële toegang van de gezondheidszorg. Toch is ook daar het werk nog niet gedaan. Soms moeten patiënten lang wachten voor ze in aanmerking komen voor de maximumfactuur. Ze moeten dan hoge bedragen voorschieten, terwijl ze wel al recht hebben op de maximumfactuur. Een maximumfactuur die vlugger in werking treedt zou oplossingen kunnen bieden.
 
Meer informatie
Vlaams Patiëntenplatform vzw
Lise Dehouwer, woordvoerder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste gebeurtenissen en het laatste nieuws.

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld

Spina Bifida op Facebook

Spina Bifida & Hydrocephalus

Contact Info