Een nieuw jaar, nieuwe regels

Een nieuw jaar, nieuwe regels

Toegevoegd op 14 februari 2017

Op 1 januari wijzigde er heel wat.
Wij lijsten graag 4 belangrijke items voor jullie op.

1/ Elektronisch geneesmiddelenvoorschrift

Patiënten krijgen vanaf 1 januari geen papieren geneesmiddelenvoorschrift meer, maar enkel een bewijs van de elektronische versie. Via een streepjescode kan de apotheker het elektronische voorschrift ophalen. Vanaf 1 januari 2018 is enkel het elektronische voorschrift geldig dat wordt opgeladen op je eID-kaart (je identiteitskaart). De papieren afdruk verdwijnt dan stilaan.

Alle info hierover vind je terug op de website van het RIZIV.

2/ De SIS-kaart wordt definitief afgeschaft

Vanaf 1 januari 2017 is de SIS-kaart definitief niet meer geldig. Je kunt vanaf dan enkel nog terecht bij de apotheker, de dokter of het ziekenhuis met je elektronische identiteitskaart (eID). Wie geen eID heeft, kan terecht bij zijn of haar ziekenfonds voor een Isi+-kaart. Het gaat om kinderen jonger dan twaalf jaar, grensarbeiders, vreemdelingen die bijdragen maar geen Belgisch paspoort hebben, of gepensioneerden die in het buitenland verblijven.

Alle details over de afschaffing van de SIS-kaart vind je hier.

3/ Parkeerkaarten

De politie kan vanaf 2017 de geldigheid van een parkeerkaart nagaan via de QR-code waarmee de nieuwe parkeerkaarten zijn uitgerust. Voor de oude parkeerkaarten gebeurt dat via een speciale app waarin de agent nakijkt of het nummer nog geldig is. Op het misbruik van parkeerkaarten staan boetes, maar ook sancties voor de eigenaar van de kaart.

Sinds kort is er een nieuwe aanvraagprocedure voor parkeerkaarten. De aanvraag verloopt nu een stuk sneller en efficiënter.

Lees er alles over via deze link.

4/ Internetonderwijs

Vanaf Nieuwjaar kunnen langdurig zieke kinderen sneller een beroep doen op internetonderwijs op afstand. Nu kan dat vanaf zes weken ziekte. Vanaf 2017 wordt dat teruggebracht naar vier weken. De Vlaamse regering heeft daarvoor een subsidie van 1.365.000 euro voor de vzw Bednet goedgekeurd.

Wil je meer te weten komen over internetonderwijs?  Surf dan gauw naar bednet.be.

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste gebeurtenissen en het laatste nieuws.

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld

Spina Bifida op Facebook

Spina Bifida & Hydrocephalus

Contact Info