Gevolgen

Blaas-, nier- en darmproblemen

Spina Bifida is een aandoening van het neurologisch systeem en heeft dus zijn effect op vitale functies van het gastro-urinair systeem. Diverse blaasdysfuncties leiden tot verschillende vormen van incontinentie, die dan ook verschillend dienen behandeld. Medicamenteuze behandelingen, blaaschirurgie en sondage zijn de meest voorkomende behandelingsprocedures bij mensen met blaasstoornissen. Een correcte behandeling van de blaasdysfuncties zorgt ervoor dat de nierfunctie zoveel mogelijk intact wordt gehouden zodat de nieren verder normaal kunnen functioneren. Jammer genoeg is bij heel wat mensen met Spina Bifida ook de nierfunctie gestoord door de druk op de nieren vanuit de blaas. Een normale darmfunctie met regelmatige ontlasting is bij veel personen met een open rug eveneens uitgesloten. Aangepaste voeding (vezelrijk), darmspoelingen en chirurgie zijn veel voorkomende behandelingsmethoden om een regelmatige defecatie te bevorderen.

Orthopedische problemen

Rug: scoliose

Dit is een veelvoorkomend probleem bij Spina Bifida dat leidt tot scheefgroei.

Correctie kan gebeuren door:

  • Operatieve ingrepen
  • Aangepaste apparatuur (korset, zitschelp)

Onderste ledematen

Zowel ter hoogte van de voeten, de onderbenen als het bekken kunnen zich misvormingen voordoen als gevolg van zowel de motorische (beweging), neurologische (bezenuwing) als sensorische (gevoel)problemen.

Voor zover het stappen mogelijk is zal aangepast schoeisel, beugels of parapodium een hulpmiddel zijn, soms samen met orthopedische chirurgie aan de onderste ledematen.

Een rolstoel met of zonder aangepaste zitschelp of aangepaste voetsteunen is bij heel wat mensen met Spina Bifida de enige manier om op eigen kracht te bewegen. Het is dan ook belangrijk om vrij kritisch te zijn in de keuze van de rolstoel.

gevolgen

Neurologische problemen

Hydrocephalie (waterhoofd) 
Correctie door: operatieve ingreep / shunt ETV

Epilepsie 
Correctie door: medicatie

Arnold-Chiari malformatie 
Correctie door: operatieve ingreep

Thethered Cord 
Correctie door: operatieve ingreep 

Psycho-sociale dysfunctie

  1. Hoge zorgbehoefte: heeft financiële implicaties, behoeft mantelzorgorganisatie
  2. Frequente hospitalisatie: leidt tot hospitalisme
  3. Schoolproblematiek: integratieprobleem in normaal onderwijs niet vanzelfsprekend, aangepaste onderwijsvormen, niet steeds in nabije omgeving

Spina Bifida & Hydrocephalus

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste gebeurtenissen en het laatste nieuws.

Wij respecteren uw privacy. Uw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld

Spina Bifida op Facebook

Spina Bifida & Hydrocephalus

Contact Info